Nachádzate sa v archíve aktualít. Novšie články nájdete tu.

Rok 2008

Január | Február | Marec | Apríl | Jún | Júl | August | September | November | December 
 

Január

Obnova prevádzky stránok

9
Január


Br. Michal M.,
9. 1. 2008
00:00
Permalink

Po dlhšej nútenej prestávke sú naše internetové stránky opäť prístupné. Táto odmlka bola spôsobená našim doterajším poskytovateľom webhostingu, s ktorým sme ukončili spoluprácu. Táto správa spolu s celou stránkou je už sprístupnená z nového miesta. Dúfame, že podobné problémy sa už nezopakujú a aj týmto spôsobom budeme môcť ďalej šíriť informácie o benediktínskej spiritualite, našej komunite i našich snaženiach. V blízkom čase dôjde tiež k rozšíreniu a aktualizácii niektorých stránok, pričom pribudne aj zopár noviniek...

 

Február

Poďakovanie

18
Február


O. Damián,
18. 2. 2008
00:00
Permalink

Naše úprimné „Pán Boh zaplať” posielame všetkým dobrodincom, ktorý nám minulý rok poslali príspevok na stavbu kláštora v Sampore po uverejnení posledného poďakovania. Aj Vaším pričinením pokračuje ďalej stavba Božieho domu pre všetkých, ktorí ho hľadajú.

Pauk Peter
Malenková Dana
Flimelová Iveta
Pavlík Jaromír
Pelecova Elena
Molčan Vladimír
Mojžišová Alžbeta
K. Lenkavska
Urbanová Slávka
Macek Miroslav
Anna Romanaková
Andrej Fedkov
Stupáková Jana
Caban Peter
Šeliga Július
Anna Víglaská
Kulichová Slávka
Zachar Miroslav
Šimkovič
Zuziak Marián
Jakubíková Marta Ing.
Tavacová Mária RNDr.
Maťková Zdenka
Tunák Ján a Anna
Mikolajčík Ján
Guľko Jozef
Polačko Blažej Ing.
Kovalíková Anna MUDr.
Tomanek Juraj
Ševčíková Viera
Dorica Miloš
Púčeková Emília
Janíčková Veronika
Birvoň Jozef
J. Paulinyová
Strenk Ján
Jackova Lucia
Brezániová Jana
Ondrejovičová Mária
Sopiaková Mária
MsP Banská Bystrica
Hreusová Mária
Bieliková Alžbeta
Viliam Keltoš
Rypák Milan
Mahútová Daniela
Paľúch Štefan MUDr.

Komunitný výlet do Viedne

27
Február


Br. Michal M.,
27. 2. 2008
00:00
Permalink

V utorok pred Popolcovou stredou (5. 2.) vyrazila naša komunita na spoločný výlet do Viedne. Hlavným cieľom našej cesty bolo Benediktínske opátstvo Panny Márie Škótskej (Schottenstift), ktoré sa nachádza priamo v centre tohoto mesta. Je to najstarší kláštor v Rakúsku, ktorý existuje nepretržite od svojho založenia kniežaťom Henrichom II. v roku 1155. Tunajší benediktíni sa zaoberajú najmä vyučovaním (kláštor prevádzkuje vlastné gymnázium) a pastoračnou službou. Hneď po našom príchode sa nás ujal P. Georg Braulik OSB, ktorý je emeritným profesorom biblických vied na Viedenskej univerzite a viackrát prednášal aj na Slovensku.

Páter Georg nám najprv ukázal kláštor: románsku kaplnku, barokový kostol, kláštornú knižnicu a ďalšie priestory. Vidieť sme mohli aj cenné gotické maľby z tabuľového oltára, ktorý bol vykonaný v tomto kláštore, ako aj iné exponáty v kláštornom múzeu. Hoci kláštor sa nachádza uprostred mesta, v jeho priestoroch vládne ticho. Po prehliadke sme sa zúčastnili na poludňajšej chórovej modlitbe a obede, kde nás privítal páter prior Andreas Steinhauer OSB a kde sme sa mohli stretnúť aj s ďalšími členmi Viedenskej komunity.

O popoludňajší program sa postarali dvaja Slováci pôsobiaci vo Viedni: p. prof. Zuzana M. Ferjenčíková, ktorá je titulárnou organistkou v kláštornom kostole a vdp. Marián Babjak. Prezreli sme si niektoré Viedenské chrámy, kniežaciu a kráľovskú kryptu pod Kapucínskym kostolom a ďalšie zaujímavosti. Spievané vešpery boli poslednou časťou nášho Viedenského výletu.

Aj touto cestou srdečne ďakujeme všetkým, ktorí nám ochotne vyšli v ústrety a postarali sa o pekný a bohatý program.

Stavba pokračuje

27
Február


Br. Michal M.,
27. 2. 2008
00:00
Permalink

Po zimnej prestávke opäť pokračuje stavba benediktínskeho kláštora Premenenia Pána v Sampore. V súčasnosti sa na objekte kostola dokončujú stropy a vo vnútri domu hostí sme začali murovať priečky. Táto posledná práca už prebieha v našej vlastnej réžii a s pomocou ochotných ľudí, ktorí nám prišli pomôcť z rôznych miest Slovenska, ba dokonca až z Moravy. Ďakujeme všetkým, ktorí sa akoukoľvek formou podieľajú na stavbe Božieho domu.

 

Marec

Veľkonočné sviatky 2008

24
Marec


Br. Michal M.,
24. 3. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Slávime sviatky tajomstva nášho vykúpenia; Ježiš Kristus, umučený a ukrižovaný svojím zmŕtvychvstaním nám dal najväčšiu nádej v dejinách ľudstva: ukázal prechod zo smrti do života.

Ježišova Pascha je prísľub nového života, kde vládne pokoj, spravodlivosť a chvála na veky.

Nech prežitie tajomstva Veľkej noci je pre všetkých čarom oživenia osobnej viery, posilnenia pravej nádeje, roznietenia čistej lásky a nadovšetko vzbudenia túžby po dosiahnutí večného života skrze Ducha Svätého;

prajú mnísi benediktíni z Bacúrova.

Nová stránka aktualít

24
Marec


Br. Michal M.,
24. 3. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Predstavujeme Vám prvú z noviniek na našej stránke: novú stránku aktualít, prostredníctvom ktorej budete môcť byť v kontakte s dianím v Sampore i Bacúrove. Jedným z nových prvkov je „Fotografia dňa”, ktorá sa nachádza v ľavom stĺpci. Tu budú pravidelne uverejňované aktuálne fotografie z nášho života. Stránka ešte nie je úplne dokončená, preto ospravedlňte, prosím, prípadné chyby. Budeme radi, keď nás upozorníte na prípadné nedostatky na adrese webmastera.

Duchovná obnova komunity

29
Marec


br. Michal M.,
29. 3. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Od včerajšieho do dnešného večera sa v Dome sv. Benedikta v Bacúrove konala komunitná duchovná obnova pod vedením ndp. Bernarda Sawickiego OSB, opáta nášho materského kláštora v Tynci pri Krakove.

Otec opát vybral, aj vzhľadom na prebiehajúcu Veľkonočnú oktávu, voľnejšiu formu prednášok spojených s diskusiou. Témou duchovnej obnovy bol vzťah mníchov s ľuďmi — blízkymi, či vzdialenými nášmu životu. Súčasťou duchovnej obnovy bolo aj premietnutie krátkeho televízneho filmu o Tynieckom opátstve. Na záver nás o. opát tiež obohatil svojimi postrehmi a skúsenosťami v súvislosti so stavbou kláštora a priniesol nám zaujímavý projekt nového trapistického kláštora, ktorý vzniká v Kanade.

 

Apríl

Mega-brigáda na Sampore

7
Apríl


br. Michal M.,
7. 4. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

V uplynulú sobotu (5. apríla) bol na Sampore veľký pracovný ruch. Zo stavbou nám prišlo pomôcť až 38 dobrovoľníkov — murárov a pomocníkov z Novej Bane, Novoti, Ostrej Lúky, Tekovskej Breznice, Vavrečky, Zázrivej, Zubrohlavi a Zvolena. Pokračovalo sa v stavbe vnútorných priečok na 1., 3. a 4. nadzemnom podlaží domu hostí. Sobotu na Sampore však necharakterizovalo len množstvo zvládnutej práce, ale aj príjemná priateľská atmosféra, ako sa vyjadril jeden zo starších murárov, ktorý je v súčasnosti už na dôchodku: „Sampor je požehnané miesto, lebo sa tam môžem stretnúť sa svojimi priateľmi.”

Všetkým ochotným pracovníkom, ktorí sa zúčastnili spoločnej brigády, vyslovujeme srdečné „Pán Boh zaplať”! Ak by ste aj vy chceli priložiť ruku k dielu, radi vás privítame. O jedlo aj prácu je postarané.

Komunitný výlet

9
Apríl


br. Michal M.,
9. 4. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Dnešný deň strávila Bacúrovská komunita spoločným výletom na Pustý hrad. Naša cesta nás poviedla z Bacúrova cez Zvolen na Pustý hrad a naspäť do Bacúrova. Okrem príležitosti vidieť zrúcaniny najväčšieho stredovekého hradu v Strednej Európe sme mali najmä príležitosť stráviť spoločne tento čas, navzájom sa povzbudiť a obohatiť i oddýchnuť si od našich povinností.

Pápež o sv. Benediktovi

10
Apríl


br. Michal M.,
10. 4. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Svätý otec Benedikt XVI. sa v svojom príhovore počas pravidelnej generálnej audiencie v stredu 9. apríla zameral na postavu sv. Benedikta, „zakladateľa západného monasticizmu a patróna môjho pontifikátu”. V prvej časti pápež priblížil krátku históriu svätca, pričom čerpal z druhej knihy Dialógov sv. Gregora Veľkého. Podľa slov pápeža priniesol sv. Benedikt novú duchovnú a kultúrnu jednotu rozpadávajúcej sa Európe oných čias a tak stál pri zrode dnešnej Európy. Svätý otec ďalej rozobral niektoré aspekty benediktínskej duchovnosti, pričom zdôraznil, že odkaz sv. Benedikta sa netýka len mníchov, ale každého kresťana.

V blízkej dobe Vám prinesieme aj úplný preklad príhovoru Svätého otca Benedikta XVI. o sv. Benediktovi.

Poďakovanie dobrodincom

12
Apríl


o. Damián,
12. 4. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Milí dobrodinci, k mnohým z Vás sa nemôžeme dostať s poďakovaním za Vašu podporu stavby kláštora v Sampore. Využívame našu stránku a zo srdca ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili v mesiacoch február a marec a nepoďakovali sme im písomne.


Buriková Anna
Margita
Masný Michal
obec Dolná Tižina
Velková Mária
Mýtna Mária
Mária Karelová
Stacho Peter
ZŠ Partizánske
Priškinová Ladislava
P. Majerčík
Kučerová Katarína
Lacková Andrea
Bátorová Ivana
Eduard Štefina
Juríčková Elena
Zárubová Anna
Priekala Ján a Oľga
Medeková Gabriela
Juríčková Mária
Rovňáková Mária
Garabášová Otília
Janoštiak Milan
Ing. Ján Adamec
Škapcová Elena
Šabíková Helena
L. Cesnek
MUDr. Mária Molčaniová
Ing. Zuzana Krsiaková
Hubertová Miroslava
Liachovická Janka
PD Dobrá Niva
Zaťko Michal
Eckhardt Július Ing.
Zaoráleková Viera
Čunderlík Pavol
Jakubík Vladimír
Ďatelinová Anna Ing.
Jančiarová Janka
Zembery Miroslav
Barcik Branislav
Janček Pavel
Firic Ján
Raček Jozef
obec Dolná Tižina
R. Lacko
Karetková Mária
Koma Štefan
Ďurčať Mikuláš
Gálik Roman
Sádecká Anna Ing.
Ondíková Rozália
Základna škola Part
Ing. Zuzana Krsiaková
Ondrejmiška Milan
Strečková Anastázia
Ďuricová Emília
Konecny Miloslav
Juráková Valéria
Ing. Anna Demková
Priškinová Ladislava
Vaňová Eva
Urbánek Radoslav a Eva
Mária Kmetová
Tejgiová Lucia
Stanislav Stefak
Szucs Stefan Ing.
Ing. Minca Jozef
Boczová Mária
Králik Pavol
Andrišin Peter Ing.
Koreň Ivan
Valkovicova Slavka
Zgútová
Macho Miroslav a Anna
Bilický Jozef MUDr.
Juríčková Elena
Zárubová Anna
Priekala Ján a Oľga
Medeková Gabriela
Juríčková Mária
Kiliany Stefan
Fekiačová Anna
Šebo Mário
Ing. Lulei Peter
Rydzi Peter
Juráková Valéria
Vera Matečná
Čekľovská Anna
Šoleková Mária Ing.
Ustanik daniel
Škapcová Elena
Vaskovicová Viera
Stacho Peter
Margetínyová Amália
Molčaniová MUDr.
Liachovická Janka
Agnesa Hlinčíková
Elena Pasková
Kubinec Marcel
Hubertová Miroslava
Gerši Jozef
Mária Šusteková
MUDr. Róbert Kralik
Iveta Michalicová
Jakubík Vladimír
Frčka Ján
Kurčíková Emília
Čunderlík Pavol
Helena Subjaková
MUDr. M. Stranovska
MUDr. Oľga Dienová
Fabiniova Monika
Kocingerová
Kaljar Marián
Andrea Stullerová
Filipská Alica

Príhovor Svätého otca Benedikta XVI.

15
Apríl


br. Michal M.,
15. 4. 2008
00:00
Permalink

Prinášame Vám úplné znenie príhovoru Svätého Otca Benedikta XVI. počas pravidelnej generálnej audiencie 9. apríla 2008. Svätý otec venoval túto katechézu postave sv. Benedikta.

Hostia v Sampore

18
Apríl


O. Jozef,
18. 4. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

V stredu 15. apríla sme sa boli zo vzácnymi hosťami pozrieť na vznikajúci interiér kostola na Sampore. MUDr. Ivan Horváth (na fotografii vľavo), ktorý sa mimoriadne angažuje pre zachovanie Benediktínskej tradície na Skalke pri Trenčíne veľmi ocenil ticho a krásu prírody v okolí ako aj panorámu nášho kláštora. Spolu s Martinom Betákom si znova obnovili „túžbu po túžbe” navštevovať náš vznikajúci kláštor pravidelnejšie. Oceňujeme to zvlášť v dnešných časoch keď nám je každá murárska aj brigádnická práca „doslovne” na nezaplatenie.

Ďakujeme im aj touto cestou za ich štedrosť srdca a invenciu v hľadaní Boha vo všednosti, čo nie je vôbec všedné…

Duchovná obnova komunity

19
Apríl


Br. Michal M.,
19. 4. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

V piatok a v sobotu 18. — 19. apríla sa v našom dome v Bacúrove konala konventuálna duchovná obnova pod vedením o. Tomasza M. Dąbka OSB z nášho domovského opátstva v Tynci. O. Tomasz je profesorom biblických vied na Pápežskej teologickej akadémii v Krakove a má za sebou tiež dlhoročné skúsenosti z funkcie farára v Tynci. Obsahom jeho príhovorov boli hlavne rôzne praktické otázky mníšskeho života a formácie, od duchovného vedenia, cez využitie času v kláštore, až po intelektuálnu formáciu. Spoločným menovateľom všetkých činností mnícha má byť, ako podotkol o. Tomasz, správna rovnováha a múdre využitie možností a talentov, ktoré každý má, v prospech pokoju a rozvoja spoločenstva.

Brigáda na Sampore

29
Apríl


Br. Michal M.,
29. 4. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

V sobotu 26. apríla sa konala ďalšia brigáda na stavbe Samporského kláštora. Pokračovalo sa v stavbe systému vnútorných priečok na všetkých podlažiach domu hostí. Pomôcť nám prišli murári a pomocníci z Malej Lehôtky, Novej Bane, Novoti, Oravskej Poruby, Oščadnice, Pucova, Trstenej, Vavrečky, Veličnej, Veľkej Lehôtky, Zákamenného a Zubrohlavy. Všetkým účastníkom vyslovujeme srdečné „Pán Boh zaplať!”

 

Jún

Ďalší člen našej komunity

8
Jún


Br. Michal M.,
8. 6. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

V piatok 6. júna ukončil br. Igor Hajas OSB kánonický noviciát v našom domovskom opátstve v Tynci pri Krakove. Od včerajšieho dňa už br. Igor prebýva spolu s nami v Dome sv. Benedikta v Bacúrove. Počet mníchov v našom dome sa tak rozrástol na desať. Prosíme pri tejto príležitosti aj Vás o modlitby za nášho spolubrata a za ďalšie povolania do mníšskeho života.

Duchovná obnova komunity

17
Jún


Br. Michal M.,
17. 6. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Počas uplynulého pondelku sa v Bacúrovskom Dome sv. Benedikta konala duchovná obnova pre členov komunity. Viedol ju o. Włodimierz Zatorski OSB, prior nášho domovského opátstva v Tynci pri Krakove. Témou duchovnej obnovy boli blahoslavenstvá v Matúšovom a Lukášovom evanjeliu a ich odraz v Reguli sv. Benedikta, ktoré nám o. prior predstavil v dvoch prednáškach a dvoch homíliách v pondelok a v utorok ráno.

 

Júl

Cyrilometodský deň

6
Júl


Br. Igor, o. Jozef,
6. 7. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Dňa 5. júla, na sviatok sv. Cyrila a Metoda, sa konal tradičný program spoločného gulášu pre našich veriacich. Tentokrát to bol už tretí ročník spločného prežívania dňa našich vierozvestov. Každý rok ho slávime v jednej z našich štyroch dedín ktoré patria pod našu pastoračnú starostlivosť. Tento rok to boli Breziny. Program sme začali o 13.00 a končil o 19.30. Po zjedení gulášu sme zrealizovali pre naše deti a dospelých trávenie gulášu pomocou aktivít a rôznych súťaží s ktorých sú aj fotografie v našej fotogalérii. Tento spôsob slávenia dňa našich vierosvetov je vrátane sv. omše veľmi výdatným dúškom vnútroľudskej komunikácie a spoznávania sa s prostredím v ktorom žijeme. Je pre nás veľkým povzbudením, že vyše 100 ľudí, ktorí prišli na náš program a aktívne sa ho dokázali zúčastniť je dôkazom, že každá akcia ktorá sa urobí pre dobro ľudí je dobrá aj keď ju sprevádzajú mnohé ťažkosti. Zlé sú len tie „akcie“, ktoré sa neuskutočnia, čomu sa nám aj tento rok po mnohých bojoch okolo znechutenia podarilo odolať. Ďakujem teda Bohu aj ľuďom, že nás v tom podporili a nenechali nás v tom bojovať samých.

Obnovená stránka benediktínov

11
Júl


Br. Michal M.,
11. 7. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Dnes, na slávnosť nášho otca, svätého Benedikta, spúšťame obnovenú stránku slovenskej benediktínskej fundácie. Na adrese www.benediktini.sk môžete nájsť najaktuálnejšie informácie o našom zakladateľovi, živote, o našej komunite, jej vzniku, súčasnosti i plánoch. Stránka poskytuje aj informácie pre kandidátov a kontaktné údaje. Novou sekciou je stránka Bibliotheca, ktorá obsahuje rôzne dokumenty týkajúce sa benediktínov. Nateraz je to len skromný výber, ten sa však bude postupne rozširovať, najmä o zbierku fotogalérií z našich stránok. Dúfame, že sa vám naša nová stránka zapáči a radi privítame vaše pripomienky a otázky na e-mailovej adrese webmastera.

Otvorenie „Wielkiej Ruiny“

16
Júl


Br. Michal M.,
16. 7. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Na slávnosť svätého Benedikta otvorilo naše domovské opátstvo sv. Petra a Pavla v Tynci (Krakov, Poľsko) južné krídlo kláštora (ľudovo nazývané „Wielka Ruina“) po rozsiahlej rekonštrukcii. Táto časť kláštora stála v ruinách od požiaru v roku 1831. Keďže veľká časť prác bola financovaná zo štátnych, samosprávnych aj Európskych fondov, na otvorení sa zúčastnili aj mnohí významní cirkevní a štátni predstavitelia, ako Franciszek kardinál Macharski, minister kultúry a národného dedičstva PR Bogdan Zdrojewski a iní hostia. Štátny podtajomník Andrzej Duda prečítal pri slávnostnom otvorení list prezidenta Poľskej republiky Lecha Kaczyńského. Príhovor mal aj opát prézes našej kongregácie o. Ansgar Schmidt OSB. Medzi pozvanými hosťmi boli aj mnísi z ďalších poľských benediktínskych kláštorov: z Lubińa a Biskupowa. Bacúrov zastupovalo päť mníchov na čele s naším predstaveným o. Vladimírom Kasanom OSB.

Zrekonštruované krídlo opátstva tvorí jednu pätinu celkového priestoru kláštora (bez kostola). Rekonštrukcia prebehla s použitím najnovších reštaurátorských a pamiatkových metód, zo snahou zachovať a exponovať do najväčšej miery zachované historické časti budovy a zároveň vytvoriť moderne vybavenú, bezbariérovú budovu. Obnovené krídlo je sídlom Benediktínskeho kultúrneho inštitútu, v rámci ktorého sa v jeho priestoroch budú konať rôzne koncerty, semináre a sympóziá. Súčasťou objektu sú tri multifunkčné sály, ako aj stála muzeálna expozícia histórie mníšstva a zvlášť Tynieckeho opátstva spolu s multimediálnou prezentáciou. Druhé a tretie poschodie budovy zaberajú ubytovacie priestory, ktoré doplnia už existujúci dom hostí a tak umožnia viacerým návštevníkom pobyt v našom domovskom opátstve. V tejto súvislosti pripravuje naše opátstvo rôzne skupinové, tematicky zamerané, duchovné cvičenia.

 

August

LETNÁ SÚŤAŽ

6
August


Br. Michal M.,
6. 8. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Z príležitosti sviatku Premenenia Pána, ktorý sa v budúcnosti stane titulárnym sviatkom nášho kláštora na Sampore, vyhlasujeme letnú súťaž. Ak správne zodpoviete na súťažnú otázku, budete zaradení do losovania o tri zaujímavé balíčky od benediktínov. Súťaž potrvá od dnes (6. augusta) do nedele 24. augusta 2008.

Súťažná otázka znie: Čo znamená slovo pípadlo v slovníku Bacúrovských mníchov? Možnosti sú:

A) čerstvo vyliahnuté kuriatko,
B) ladička v chóre,
C) mobilný telefón,
D) budík br. Igora.

Odpovede nám zasielajte na adresu sutaz@benediktini.sk. Nezabudnite uviesť Vašu poštovú adresu, na ktorú vám potom zašleme prípadnú výhru. Zlosovanie sa bude konať večer 25. augusta 2008 pri konventuálnej rekreácii a o jeho výsledku Vás budeme ihneď informovať.

Obnova dočasnej profesie br. Mariána a o. Františka

7
August


Br. Michal M.,
7. 8. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Včera, pri vešperách sviatku Premenenia Pána v Dome sv. Benedikta v Bacúrove, si obnovili svoju dočasnú profesiu br. Marián Zaťko OSB a o. František Štrba OSB. Naši bratia tak sľúbili na ďalší rok stálosť, zachovávanie mníšskych zvyklostí a poslušnosť podľa Regule sv. Benedikta a konštitúcií Kongregácie Zvestovania. Prosíme o modlitby za našich bratov, ktorých čaká ďalší rok strávený v našom spoločenstve, počas ktorého sa budú ďalej pripravovať prácou i modlitbou na mníšsky život „pod Regulou a opátom“.

Všetci kandidáti pripravujúci sa na život v benediktínskom spoločenstve prechádzajú najprv postulátom a noviciátom, ktoré zvyčajne trvajú dva roky. Po tomto čase rozhoduje kapitula mníchov o ich ďalšom zotrvaní v spoločenstve. Nasleduje obdobie dočasnej profesie, kedy budúci mnísi skladajú mníšske sľuby na obdobie jedného roku. Tieto dočasné sľuby si obnovujú najmenej dvakrát, po čom môžu požiadať o definitívne začlenenie do mníšskej komunity zložením slávnostnej profesie.

LETNÁ SÚŤAŽ: Presunutie uzavretia súťaže

25
August


Br. Michal M.,
25. 8. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Naša letná súťaž, ktorej ste sa už mohli zúčastniť sa chýli k svojmu záveru. Nedopatrením bol však uvedený nesprávny termín losovania a preto predlžujeme našu súťaž ešte o jeden deň. Vyžrebovanie výhercov a uverejnenie správnej odpovede sa bude konať zajtra večer po 7. hodine. Ak ste sa nestihli zapojiť, môžete tak teda ešte stále urobiť, ak nám na adresu sutaz@benediktini.sk napíšete správnu odpoveď na súťažnú otázku spolu s vašou poštovou adresou.

Benediktíni v Nočnej pyramíde

25
August


Br. Michal M.,
25. 8. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Benediktíni na Slovensku — to bola téma sobotňajšej (23. augusta) relácie Nočná pyramída na vlnách Rádia Slovensko. Poslucháči sa mohli dozvedieť niečo o počiatkoch mníšstva i našom súčasnom živote. Reláciu viedol redaktor Igor Haraj a na jeho otázky, ako aj na otázky poslucháčov odpovedal br. Michal Mária OSB z Bacúrovského kláštora.

Nočná pyramída je pravidelná večerná talkshow zo zaujímavými hosťami, ktorá sa vysiela na Rádiu Slovensko každý deň okrem nedele od 22.30 do polnoci.

Čo je to pípadlo?

26
August


Br. Michal M.,
26. 8. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Prinášame Vám vyhodnotenie našej letnej súťaže o zaujímavé ceny od benediktínov. Vašou úlohou bolo správne zodpovedať na súťažnú otázku: Čo znamená slovo pípadlo v slovníku Bacúrovských mníchov?

Správna odpoveď na súťažnú otázku bola: A) Čerstvo vyliahnuté kuriatko.

Z mnohých odpovedí sme vylosovali týchto výhercov:

  • sr. Františka Sujová
  • Zuzka Sapárová
  • Matej Malaník

Výhercom srdečne blahoželáme!

 

September

Obnova dočasnej profesie br. Michala Márie

9
September


Br. Michal M.,
9. 9. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Včera, pri vešperách sviatku Narodenia Panny Márie v Dome sv. Benedikta v Bacúrove, si br. Michal Mária OSB obnovil svoju dočasnú profesiu. Náš brat tak sľúbil na ďalší rok stálosť, zachovávanie mníšskych zvyklostí a poslušnosť podľa Regule sv. Benedikta a konštitúcií Kongregácie Zvestovania. Prosíme o modlitby za nášho brata, ktorého čaká ďalší rok strávený v našom spoločenstve, počas ktorého sa bude ďalej pripravovať prácou i modlitbou na mníšsky život „pod Regulou a opátom“.

Všetci kandidáti pripravujúci sa na život v benediktínskom spoločenstve prechádzajú najprv postulátom a noviciátom, ktoré zvyčajne trvajú dva roky. Po tomto čase rozhoduje kapitula mníchov o ich ďalšom zotrvaní v spoločenstve. Nasleduje obdobie dočasnej profesie, kedy budúci mnísi skladajú mníšske sľuby na obdobie jedného roku. Tieto dočasné sľuby si obnovujú najmenej dvakrát, po čom môžu požiadať o definitívne začlenenie do mníšskej komunity zložením slávnostnej profesie.

Večné sľuby o. Jozefa

17
September


Br. Michal M.,
17. 9. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

V pondelok 15. septembra, na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, sa v bacúrovskom kostole sv. Šimona a Júdu konala slávnostná pontifikálna svätá omša, pri ktorej náš spolubrat, otec Jozef Brodňanský OSB, zložil slávnostné mníšske sľuby. Liturgiu celebroval najdôstojnejší otec Bernard Sawicki OSB, opát benediktínskeho opátstva sv. Petra a Pavla v Tynci, ktorý nás navštívil z tejto príležitosti. Slávnosti sa zúčastnilo množstvo príbuzných o. Jozefa, ako aj množstvo ďalších veriacich. Medzi prítomnými nechýbali ani spolubratia z poľských benediktínskych kláštorov v Tynci a Biskupowe. Naša vďačnosť patrí tiež všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a organizácii tejto slávnosti a ktorí prispeli k jej hladkému priebehu. Prosíme všetkých našich priaznivcov o modlitbu za o. Jozefa, ktorý nastúpil na mníšsku cestu „pod Regulou a opátom" sprevádzaný našou nebeskou Matkou.

Večná mníšska profesia ukončuje mníšsku formáciu a je vlastným vstupom do mníšskeho života. Kandidát profesie sľubuje pred Bohom a jeho svätými stálosť, zachovávanie mníšskych zvyklostí a poslušnosť v duchu Reguly sv. Benedikta a konštitúcii našej kongregácie. Vonkajším znakom tejto profesie je udelenie mníšskeho chórového rúcha (kukuly) a knihy liturgie hodín, keďže najdôležitejšou úlohou mnícha je Božia služba, ako to vyjadril náš svätý zákonodarca. Mních zostáva po zložení večných sľubov za bežných okolností vo svojej komunite až do smrti a tam realizuje svoje mníšske povolanie.

 

November

Prvé sľuby br. Igora

24
November


Br. Michal M.,
24. 11. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Včera pri sv. omši slávnosti Krista Kráľa v kostole sv. Šimona a Júdu v Bacúrove zložil do rúk ndp. Bernarda Sawickiego OSB, opáta nášho domovského kláštora v Tynci, br. Igor Hajas OSB svoje prvé mníšske sľuby. Br. Igor sľúbil na rok stálosť, zachovávanie mníšskych zvyklostí a poslušnosť podľa Reguly sv. Benedikta a Konštitúcií Kongregácie Zvestovania. Týmito sľubmi ukončil svoj noviciát a začal ďalšie obdobie svojej formácie do mníšskeho života. Na slávnosti sa zúčastnili aj ďalší bratia z Tynieckeho kláštora, ako aj príbuzní br. Igora. Prosíme o modlitby za nášho spolubrata, aby svojím počínaním oslavoval Božie meno a slúžil dielu spásy.

Všetci kandidáti pripravujúci sa na život v benediktínskom spoločenstve prechádzajú najprv postulátom a noviciátom, ktoré zvyčajne trvajú dva roky. Po tomto čase rozhoduje kapitula mníchov o ich ďalšom zotrvaní v spoločenstve. Nasleduje obdobie dočasnej profesie, kedy budúci mnísi skladajú mníšske sľuby na obdobie jedného roku. Tieto dočasné sľuby si obnovujú najmenej dvakrát, po čom môžu požiadať o definitívne začlenenie do mníšskej komunity zložením slávnostnej profesie.

 

December

Komunitné duchovné cvičenia

2
December


Br. Michal M.,
2. 12. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

V sobotu 29. novembra sme slávnostným Te Deum zakončili duchovné cvičenia nášho spoločenstva, ktoré viedol ndp. Bernard Sawicki OSB, opát nášho domovského opátstva sv. Petra Pavla v Tynci (Krakov, Poľsko). Otec opát sa v svojich prednáškach zameral na rôzne aspekty benediktínskeho života, vychádzajúc od jednotlivca, cez vzájomné vzťahy a spoločenstvo, po kontempláciu Boha v jeho svätých a najmä v postave Ježiša Krista a v tajomstvách nášho vykúpenia. Ako pomôcku pre ilustráciu svojich myšlienok nám predstavil dielo súčasnej poľskej maliarky Danuty Waberskiej, ktorej obrazy nás sprevádzali počas celých duchovných cvičení. Vo svojich prednáškach nám tiež načrtol pohľady na aktuálne problémy benediktínskych spoločenstiev v kontexte dnešnej spoločnosti a možnosti ich riešenia, ako podnet pre naše vlastné — osobné i spoločné hľadanie. Súčasťou exercícií bolo aj spoločné čítanie Svätého písma s použitím rôznych metód a spoločnej diskusie, ako povzbudenie pre naše každodenné lectio divina.

Vďaka dobrodincom

31
December


Br. Michal M.,
31. 12. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

Ďakujeme všetkým našim priateľom a dobrodincom, ktorí nás akýmkoľvek spôsobom podporili v uplynulom roku. Aj s vašou pomocou sme mohli dokončiť hrubú stavbu kláštora a posunúť sa bližšie k ukončeniu stavby Božieho domu v Sampore. Mnohým z vás sme nemohli poďakovať osobne, či listom, preto využívame aj túto formu na prejavenie našej vďačnosti.

Agnesa Hlinčíková
Albertová Anna
Barok Jaroslav MUDr.
Bilická Mária
Burdová Katarína
Buriková Anna
Cimmermann Eugen
Čížová Zuzana
Čunderlík Pavol
Debnárová Zuzana
Ďurčať Mikuláš
Eva Patrovičová
Farkáš Jaroslav Ing
Frendák Ľudovít
Gáplovská Katarína
Gičová Helena
Gučková Andrea
Háber František
Haluška Ladislav
Harabová Eva
Helena Subjaková
Hodničák Štefan
Hotárová Jana
Hrivňák Ján
Hrivňáková Katarína
Hubertová Miroslava
Chaban Boris
Chcochrun Ján
Ing. Ištvánová Renáta
Ing. Ján Horník
Ing. Peržo Peter
Ing. Zuzana Kršiaková
J.Gnip
JJakubík Vladimír
Ján a Oľga Priekalovi
Jana Krivdová
Janka Kohoutová
Jaroslav Lihocky
Jasovský Silvester
Juríčková Elena
Juríčková Mária
Kirňáková Mária Ing.
Kočíš Július
Konečný Antonín
Koštál Ladislav Ing
Koštial Igor
Kovačik
Král Zdenko
Kukučková
L.Veselý
Lacková Andrea
Ladislava Priškinová
Láštic Erik
Lencsesová Emília
Lenka Hanusková
Letavay Tomáš
Liachovická Janka
Macko, Macková
Majerčík Peter
Máliková Andrea
Mandáková Dária
Mária Karelová
Mária Koišová
Mária Petriľáková
Medeková Gabriela
Melichová Marta
Mgr. Iveta Haburajov
Miron Kavalec
Miroslav Košút
Mišíková Soňa
Mišina Jozef
Mojžišová Alžbeta
MUDr. Irena Gajdová
MUDr. Mária Molčániová
MUDr. Róbert Králik
MVDr. Peter Slamka
Nemcová Mária
Notársky úrad
Oaravcová Anna
obec Dolná Tižina
Pajtášová Justína
Palugová Anna
Petruška Vladimír
Poláčiková Monika
Polačková Renáta
Polak Ján
Priškinová Ladislava
Reháková Melánia
Richard Schweigert
Rím.katol.far. úrad Demandice
Roosskopf Rudolf Ing.
Rovňák Ján
Rozália Ondrasková
Rybár Jozef Ing.
Rybárik František
Rybárová Mária
Sádecká Anna Ing.
Sedláková Daša
Sedlárová Jana Ing.
Siekelová Andrea
Sklenár Jozef
Stacho Peter
Stančík Rudolf Mgr.
Strečková Anastázia
Surová Anna
Ščúryová Alena
Škapcová Elena
Štofirová Emília
Šutý Eduard
Tirpák Vladislav
Vajayová Mária
Vašiová Sandra
Vera Matečná
Veselský Ján
Viliam Lonc
Wallenfels
Zaprelová Terézia Mgr.
Zárubová Anna
Zembery Miroslav
ZŠ Partizánske
Zuzana Dolinská
Zuzana Krsiaková

Rok 2008 v Sampore

31
December


Br. Michal M.,
31. 12. 2008
00:00
Permalink
Ilustračná grafika

V roku 2008 pokračovala výstavba kláštora Premenenia Pána aj vďaka nezištnej štedrosti mnohých dobrodincov a ochotnej pomoci veľkého počtu dobrovoľníkov.

Cieľom týchto prác je vybudovať konventuálny kostol Premenenia Pána a objekt domu hostí, v ktorom sa budú nachádzať aj prevádzkové a technické priestory, ako aj klauzúra pre mníchov. Výhľadovo sa ráta s vybudovaním ďalšieho objektu, ktorý bude vyhradený len pre mníchov, čím by sa v dome hostí uvoľnilo ešte viac miesta pre návštevníkov a hostí kláštora.

V roku 2008 sme dokončili:

  • hrubú stavbu kostola,
  • železobetónový skelet a múry veže,
  • zastrešenie kostola,
  • svojpomocne sme vybudovali systém vnútorných priečok v celom objekte,
  • kanalizačné i vodovodné rozvody v celom objekte, spolu s rozvodmi požiarnej vody,
  • vonkajšie kanalizačné a vodovodné rozvody, spolu s odvodom dažďovej vody,
  • všetky elektroinštalačné rozvody v celom objekte,
  • vykonali omietnutie všetkých vnútorných priestorov,
  • práce na vykurovaní celého objektu.

Stavba Božieho domu napreduje aj vďaka Vaším modlitbám a pomoci. S Božou pomocou sa v budúcom roku 2009 spolu pokúsime zavŕšiť túžbu uviesť kláštor Premenenia Pána do činnosti — aby bol vo všetkom oslávený Boh.

Archív aktualít: 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012
Creative Commons License Mnísi z rehole svätého Benedikta, Sampor 2012