Nachádzate sa v archíve aktualít. Novšie články nájdete tu.

Rok 2007

Január | Apríl | Máj | Jún | Júl | August | September | Október | November | December 
 

Január

Zmena e-mailovej adresy

15
Január


Br. Michal M.,
15. 1. 2007
00:00
Permalink

Upozorňujeme Vás na zmenu našej e-mailovej adresy. Elektronickú poštu nám môžete posielať na adresu benediktini@gmail.com. Pripomienky, či informácie o problémoch s prezeraním našich internetových stránok môžete naďalej posielať na adresu webmastera: webmaster@benediktini.sk.

Vďaka Vám dobrodinci

22
Január


O. Damián,
22. 1. 2007
00:00
Permalink

Vyjadrujeme úprimné poďakovnie všetkým dobrodincom, priaznivcom, sympatizantom a všetkým ľuďom dobrej vôle, ktorí nás aj v uplynulom roku 2006 akýmkoľvek spôsobom podporili a doprevádzali naše snaženia.

Predovšetkým sme veľmi vďační tým, ktorí prispeli na stavbu nového benediktínskeho kláštora v Sampore. Kláštor bude jedným z centier duchovného života na Slovensku.

Dúfame, že touto cestou sa dostane naše úprimné „Pán Boh zaplať” hlavne tým, ktorých adresu sa nám nepodarilo zistiť: Edita Staníková, Ing. Janka Lovásová, Anton Belloni, Mária Karelová, Mária Káčeríková, Ing. Ivo Šáp, Slávka Čičkániková, Ing. Kopasová Anna, Janka Liachovická, Anton Pakoš, Jarmila Katkovičová, Miroslav Zembery, Ing. Jozef Pokorný, Stanislav Piecka, Vdp. Milan Medek, PhDr. Kvetoslava Búriová, MsP Martin, Mária Lipnická, Mária Juríčková, Elena Juríčková, Mária Skubáková, Mária Kozáková, Roman Varhaním, Peter Hruška.

Všetkých Vás naďalej prosíme o Vašu priazeň, pomoc a modlitby i v tomto roku a uisťujeme Vás, že naďalej budeme v modlitbách vyprosovať Božie požehnanie pre Vás i Vaše snaženia. Prajeme Vám pokojný a požehnaný rok.

Vaši benediktíni z Bacúrova

 

Apríl

Výstavba pokračuje

6
Apríl


Br. Michal M.,
6. 4. 2007
00:00
Permalink

Ponúkame Vám najnovšie správy zo stavby kláštora Premenenia Pána v Sampore. Postupne sa trpezlivou prácou finalizuje deka kláštora a pivníc. Deka spojovacej chodby medzi kláštorom a kostolom spolu s izoláciou a základmi kostola sa pripravuje k záverečnej prvej etape jarných prác. Ich zrealizovanie bude zároveň aj ukončením prvej etapy prác pre rok 2007. Stavba bude potom pokračovať dobudovaním hrubej stavby domu hostí a kostola. Opätovne ďakujeme všetkým našim priaznivcom, ktorý nás podporujú duchovne i materiálne.

Poďakovanie dobrodincom

7
Apríl


Br. Michal M.,
7. 4. 2007
00:00
Permalink

Touto cestou chceme poďakovať všetkým, ktorý nás podporujú svojimi modlitbami i materiálnou pomocou. Aj vďaka Vám sa obnova benediktínskeho života na Slovensku stáva realitou. Viditeľným znakom tejto obnovy je aj napredujúca stavba kláštora Premenenia Pána v Sampore.

Prostredníctvom našej stránky opäť ďakujeme tým dobrodincom, ktorí prispeli na stavbu kláštora a ktorých adresu nepoznáme:

Zembery Miroslav
Pikulík Alojz Ing.
Vozárová Ing.
Marková Eva
Haluška Ladislav
Juríčková Elena
Juríčková Mária
MsP Martin
Hoferica Dušan
Čunderlík
Matejšák Ľubomír
Ľubomír z Hendrichoviec
Polšák Ľuboš
Martauzová Zuzana
Halová Helena
Vendelínová Zita
Holúbková Anna
Plaštiak Michal
Rončáková Mária
Bieliková Margita
Korecová Katarína
Rybišková Lýdia
Póčik Alexander Ing.
Mikulášová Etela Ing.
Ašverusová
Igazová Marta
Olbertová Erika
Kmecová, Kmec V
Skolníková Blažena
Hody Štefan
Bartko Jozef
Paurová Eva
Priekala Ján
Čerňanský Róbert
Svrčková Jarmila
Beršíková Petra
Macus Rudolf
Lacková Andrea
Čudrelík
Rybárová Anna
Horvát Ján Ing.
Bako Ľudovít Ing.
Sukala Jaroslav Ing.
Ing. Koval
Kmetz Peter
Kučera Ivan

Veľkonočný pozdrav

7
Apríl


Br. Michal M.,
7. 4. 2007
00:00
Permalink

Tri dni sú jedným dňom o Svetle, ktoré žiadna ľudská tma a vynaliezavosť slova nezhasí.

To Svetlo a Slovo vládne v našich srdciach skrze tajomstvo o smrti a sláve Zmŕtvychvstania Ježiša Krista nášho jediného Pána.

Prajeme vám všetkým, aby ste Veľkonočné Aleluja aj napriek hluku tmy dnešného sveta prijali a odovzdali všade okolo seba.

Vaši mnísi
z Domu sv. Benedikta v Bacúrove

Aktuálne fotografie zo stavby kláštora

17
Apríl


Br. Michal M.,
17. 4. 2007
00:00
Permalink

Prinášame Vám aktuálne správy zo stavby kláštora na Sampore. V týchto dňoch sa dokončuje stropná doska nad spojovacou chodbou pod budovami kláštora a rozbiehajú intenzívne práce na stavbe základov kostola. Ďakujeme všetkým priaznivcom za modlitby i iné formy pomoci, ktoré budeme ešte potrebovať k úspešnému dokončeniu prvej etapy výstavby.

Začiatok kanonickej vizitácie

21
Apríl


Br. Michal M.,
21. 4. 2007
00:00
Permalink

Včera večer (20. IV. 2007) do nášho domu v Bacúrove zavítal o. opát prezes Benediktínskej kongregácie Zvestovania Ansgar Schmidt (opátstvo v Trevíre, Nemecko), ktorý tu začal kanonickú vizitáciu Tynieckeho opátstva a jemu podriadených kláštorov. Spolu s ním pricestoval aj br. Andrzej z opátstva Maria-Laach, ktorý ho na jeho cestách doprevádza. Otec opát zostane u nás do nedele 22. IV. a v tomto čase sa bude osobne rozprávať s každým mníchom o našom živote a začiatkoch obnovy benediktínskeho života na Slovensku. Zajtra by mal o. opát tiež navštíviť stavbu kláštora na Sampore. Prosíme Vás o Vaše modlitby počas týchto dôležitých dní, ktoré, ako dúfame, budú ďalšou vzpruhou v našich snaženiach.

Kánonická vizitácia ukončená

24
Apríl


Br. Michal M.,
24. 4. 2007
00:00
Permalink

V nedeľu 22. IV. 2007 sme ukončili historicky prvú kánonickú vizitáciu v našej komunite. Stretnutie s o. opátom Ansgarom Schmidtom z opátstva v Trevíre (Nemecko), prezesom našej kongregácie, v sprievode o. Andrzeja z opátstva v Maria-Laach, bolo pre nás všetkých veľkým povzbudením do ďalšej usilovnej práce pri napĺňaní našich zámerov. Vizitátori k nám zavítali v piatok 20. IV. vo večerných hodinách a hneď v nasledujúci deň sa osobne stretli a porozprávali s každým členom komunity o našej súčasnej situácii, problémoch i zámeroch. V nedeľu sa konala konventuálna sv. omša za účasti našich hostí a po spoločnom obede sme sa opäť stretli na krátkom posedení, kde o. opát zosumarizoval svoje poznatky a dojmy, poukázal na problematické otázky, ktoré stoja pred nami a povzbudil nás v ďalšom snažení. Po tomto stretnutí sme sa spoločne vybrali na Sampor, kde si vizitátori prezreli stavbu kláštora. Otcovi opátovi sa zvlášť zapáčilo umiestnenie kláštora. Na záver nám všetkým udelil svoje požehnanie a zo Sampora už vycestoval do Tynieckeho opátstva, kde bude ďalej pokračovať vo vizitácii. Ďakujeme všetkým, ktorí na nás mysleli v modlitbách v týchto dôležitých dňoch.

 

Máj

Komunitný výlet

11
Máj


Br. Michal M.,
11. 5. 2007
00:00
Permalink

Včera (10. mája 2007) sme vyrazili z kláštora na pravidelný komunitný výlet, ktorý nás zaviedol na miesta troch bývalých benediktínskych kláštorov. Cieľom cesty bolo nielen oboznámenie sa s našou málo známou benediktínskou históriou na Slovensku, ale aj získanie kameňov, ktoré budú zabudované do nového kláštora benediktínov v Sampore.

Ako prvé miesto sme navštívili obec Ludanice, kde sa kedysi nachádzalo benediktínske opátstvo sv. Kozmu a Damiána. Tu sme boli mimoriadne srdečne prijatí miestnym farárom, vdp. Jozefom Gajdošom, hlaholom zvonov a slovami „Vitajte doma!” Ludanice sú miestom, kde benediktíni sú nastálo spojení s históriou obce v ktorej zohrali nemalú úlohu. Len nedávno sa skončil archeologický prieskum s ktorým sme boli oboznámení a tiež sme si mohli pozrieť priestory farského kostola, spätého s históriou kláštora.

Ďalšou zastávkou boli Pohranice, kde nás privítal vdp. Valent Licskó. Videli sme farský kostol Všetkých svätých, ktorý bol pôvodne súčasťou kláštora, ako aj miesta, kde sa samotný kláštor nachádzal. Koniec našej cesty bol v Hronskom Beňadiku, kde stojí impozantné opátstvo, v súčasnosti obývané palotínmi. Tu sme boli tiež milo prijatí a mohli sme vidieť prekrásny gotický kostol Krista Kráľa i niektoré priestory kláštora.

Začína stavba tretieho poschodia

18
Máj


Br. Michal M.,
18. 5. 2007
00:00
Permalink

Včera sme v rámci spoločnej rekreácie navštíli stavenisko kláštora na Sampore. V týchto dňoch sa stavia tretie nadzemné podlažie domu hostí a zároveň základy kostola. Hrubú stavbu kostola i domu hostí plánujeme dokončiť v tomto roku. Tretie nadzemné podlažie domu hostí sa nachádza na jednej úrovni s prízemím kostola a bude v ňom hlavný vstup do budovy s vrátnicou, hovorne, prednášková sála, ubytovacie priestory a kaplnka. Ďakujeme všetkým našim dobrodincom, vďaka ktorým môže stavba Božieho domu ďalej napredovať.

 

Jún

Návšteva z Veľkej Lehôtky

4
Jún


Br. Michal M.,
4. 6. 2007
00:00
Permalink

V sobotu 2. VI. 2007 nás navštívila skupina veriacich z farnosti Veľká Lehôtka spolu so svojím duchovným pastierom, vdp. Markom Sabolom. Veriaci si mohli pozrieť náš dom i záhradu, stretnúť sa s mníchmi a zoznámiť sa s naším životom v Bacúrove i plánmi pre Sampor.

SÚŤAŽ na našej stránke

6
Jún


Br. Michal M.,
6. 6. 2007
00:00
Permalink

Pre všetkých prezeračov našej internetovej stránky sme pripravili internetovú súťaž o balíček zaujímavých vecí od benediktínov. Aj Vy máte šancu vyhrať, ak nám na našu e-mailovú adresu benediktini@gmail.com napíšete okrem Vášho mena a adresy aj odpoveď na otázku: Čo vidíte na tejto fotografii? (Do predmetu správy napíšte heslo „SÚŤAŽ.”) Súťaž potrvá do stredy 20. júna 2007 (až do polnoci), a vo štvrtok 21. júna vyžrebujeme piatich šťastlivcov. Mená výhercov budú zverejnené aj na našej internetovej stránke.

Začiatok kánonického noviciátu br. Igora

6
Jún


Br. Michal M.,
6. 6. 2007
00:00
Permalink

Včera 6. VI. 2007 sa po slávnostných 1. vešperách sviatku Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi konala v kapitulári Tynieckeho opátstva obliečka br. Igora Hajasa OSB. Týmto obradom sa pre nášho spolubrata skončil polročný postulát a začal ročný kánonický noviciát, ktorý je časom intenzívnej prípravy na život v mníšskom spoločenstve. V úvode obliečky poprosil br. Igor otca opáta o prijatie do noviciátu. Otec opát povzbudil nášho spolubrata v krátkom príhovore a po obrade umytia nôh a znaku pokoja požehnal jeho habit, ktorý bude br. Igor odteraz nosiť ako znak vstupu do mníšskeho života.

Keďže na Slovensku stále chýba plnohodnotný benediktínsky kláštor s noviciátom, vstupná formácia sa odohráva v našom materskom kláštore — Opátstve sv. apoštolov Petra a Pavla v Tynci (Kraków, Poľsko). Touto cestou chceme tiež poďakovať všetkým, ktorí sa modlia za povolania do mníšskeho života a podporujú výstavbu nášho kláštora v Sampore, kde, ako dúfame, bude v budúcnosti prebiehať aj formácia ďalších novicov.

Benediktíni v Považskej Bystrici

12
Jún


Br. Michal M.,
12. 6. 2007
00:00
Permalink

V nedeľu 10. VI. 2007 navštívili benediktíni farnosť Považská Bystrica. Cieľom návštevy bola propagácia rehole a nášho zámeru stavby kláštora na Sampore. Veriaci sa mohli stretnúť s mníchmi na všetkých svätých omšiach vo farskom kostole Návštevy Panny Márie a tiež na sídlisku Rozkvet a filiálkach Praznov, Zemiansky Kvašov, Milochov, Podmanín a Dolný Moštenec. Ďakujeme všetkým za ich duchovnú i materiálnu podporu. Na budúcu nedeľu sa s benediktínmi môžete stretnúť v Dubnici nad Váhom.

Zopár fotiek zo stavby kláštora

14
Jún


Br. Michal M.,
14. 6. 2007
00:00
Permalink

Prinášame Vám niekoľko správ zo stavby kláštora Premenenia Pána v Sampore. V týchto dňoch sa dokončuje tretie nadzemné podlažie domu hostí. Ďakujeme všetkým našim priaznivcom, ktorý nás podporujú duchovne i materiálne.

Benediktíni opäť vo vysielaní STV

18
Jún


Br. Michal M.,
18. 6. 2007
00:00
Permalink

V piatok 15. júna medzi nás zavítali pracovníci STV z Banskej Bystrice, aby pripravili do vysielania príspevok o našom ráde. Je to už druhá návšteva pani redaktorky Kataríny Džubákovej-Košíkovej v našom dome v Bacúrove. Naši hostia sa pravdaže zaujímali aj o výstavbu kláštora na Sampore, kde sme ich tiež sprevádzali. Príspevok o benediktínoch si môžete pozrieť v rámci relácie Orientácie, ktorá bude odvysielaná na Dvojke v nedeľu, 24. júna 2007 o 16:45 hod. Reprízu tejto relácie si môžete pozrieť ešte v ten istý deň o 23:50 hod. a tiež v pondelok 25. júna 2007 o 14:00 hod.

Benediktíni v Dubnici nad Váhom

20
Jún


O. Jozef,
20. 6. 2007
00:00
Permalink

V nedeľu 17. júna sme navštívili farnosť sv. Jakuba, aby sme predstavili počas sv. omší náš projekt návratu Benediktínskeho rádu na územie Slovenska. Počas celebrovania všetkých nedeľných sv. omší vo farskom kostole aj v tamojšej budove školy sme vnímali srdečné prijatie zo strany veriacich aj celej komunity Saleziánov.

Veľmi plodnou bola aj audiovizuálna prezentácia ktorá bola vo farskom kostole o 16.00. Počas nej sme si s veriacimi prezreli dva dokumenty z obnovy benediktínskeho života v Bacúrove a Sampore. Snažili sme sa počas necelých dvoch hodín zodpovedať na podnetné otázky, ktoré nám položilo okolo 100 veriacich, ktorí sa prezentácie zúčastnili.

Vyslovujeme naozaj srdečné Pán Boh zaplať za štedrosť srdca všetkým veriacim tejto farnosti ktorou nás od prvých chvíľ stretnutia zahrnuli a tiež za finančnú pomoc, ktorú prejavili vo svojich daroch na náš nový kláštor.

Vyhodnotenie súťaže

21
Jún


Br. Michal M.,
21. 6. 2007
00:00
Permalink

Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili našej súťaže o balíček zaujímavých vecí od benediktínov. Úlohou bolo odpovedať na otázku: „Čo vidíte na tejto fotografii?” Súťaže sa zúčastnilo množstvo našich priaznivcov a odpovede boli skutočne rôzne. Veľa ľudí si myslelo, že na obrázku je šteniatko, no v skutočnosti ide o malého dvojdňového zajačika.

Dobrým orientačným znakom bol práve nos, ktorý na fotke vidieť najlepšie. Zajačik má dosť typický nos, odlišný od psieho. Spomedzi tých, čo odpovedali správne, vyžreboval na dnešnej večernej rekreácii náš superior, o. Vladimír, piatich výhercov: Jana Faglicová, Zázrivá; Peter Letavaj; Vojtěch Marek Malina OSB, Rajhrad; Ján Mesiarik, Ostrá Lúka; Andrea Siekelová, Košťany nad Turcom.

Výhercom blahoželáme!

Ospravedlňujeme sa za oneskorenú publikáciu tohto oznamu spôsobenú technickými problémami pri včerajšej víchrici.

Komunitná duchovná obnova

30
Jún


Br. Michal M.,
30. 6. 2007
00:00
Permalink

V dňoch 27.-28. júna sme v našom dome v Bacúrove prežívali pravidelnú duchovnú obnovu. Viedol ju o. Korneliusz z Tynieckeho opátstva, ktorý nám prostredníctvom dvoch prednášok a homílie opäť priblížil hlavné tajomstvo kresťanskej viery — tajomstvo Najsvätejšej Trojice. Táto pravda, ktorú vyznávame každý deň, najmä pri liturgickej modlitbe, je prítomná nielen na stránkach Písma, ale tiež v našom každodennom živote.

 

Júl

Cyrilo-metodský deň

6
Júl


Br. Michal M.,
6. 7. 2007
00:00
Permalink

Pri príležitosti slávnosti sv. Cyrila a Metoda, slovanských vierozvestov, ktorí sú tiež spolupatrónmi nášho kostolíka v Bacúrove, sme zorganizovali spoločný deň s obyvateľmi Bacúrova a okolia. Podujatie sa uskutočnilo v športovom areáli v Dubovom. Napriek nepriazni počasia nás potešil veľký počet zúčastnených. Vyše stovky účastníkov — nielen tých, čo pravidelne navštevujú bohoslužby v Bacúrove, využilo možnosť spoločného posedenia a pohostenia. Zvlášť deti sa potešili súťažiam, ktoré boli pre ne pripravené. Atrakciou boli aj jazdy na koňoch a na záver futbalový zápas. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii tohto milého stretnutia. Naša vďaka patrí tiež starostom obcí Dubové, Ostrá Lúka a najmä pani starostke z Bacúrova.

Mnísi medzi vami - v Kubíne a Ilave

9
Júl


Br. Michal M.,
9. 7. 2007
00:00
Permalink

V uplynulú nedeľu ste sa mohli opäť stretnúť s mníchmi. Tentokrát sme prijali pozvanie do dvoch farností — Dolný Kubín a Ilava. V Dolnom Kubíne sme slúžili omše vo farskom kostole sv. Kataríny, na sídlisku Brezovec a vo Vyšnom Kubíne. Veriaci mali možnosť zoznámiť sa s benediktínmi pri popoludňajšej prezentácii vo farskom kostole.

V Ilave sme sme boli na sv. omšiach vo farskom kostole Všetkých svätých a na filiálke Prejta. Taktiež sme prezentovali naše snaženia na popoludňajšej prezentácii. Ďakujeme všetkým, ktorí prejavili záujem o náš rád a podporujú dielo obnovy benediktínskej rehole na Slovensku modlitbami, či inými formami pomoci.

 

August

Obnova sľubov br. Mariána a o. Františka

8
August


Br. Michal M.,
8. 8. 2007
00:00
Permalink

V pondelok 6. augusta 2007, na sviatok Premenenia Pána sme začali spoločnú duchovnú obnovu, ktorú viedol o. Tomasz Dąbek OSB z Tynieckého opátstva. Na večernej konventuálnej sv. omši sa konalo obnovenie dočasných sľubov br. Mariána a o. Františka. Sviatok Premenenia Pána je budúcou titulárnou slávnosťou kláštora v Sampore a preto má pre celú našu komunitu zvláštny význam. Pre našich bratov je to zároveň povzbudením v ďalšom roku ich formácie a prípravy na prijatie večných sľubov.

Touto cestou ďakujeme tiež všetkým, ktorí nás podporujú svojimi modlitbami a inými prejavmi pomoci, vďaka ktorým sa môže ďalej budovať nielen Boží dom z tehál a kameňa, ale aj v srdciach nás — mníchov.

Aktuálne zábery zo stavby v Sampore

21
August


Br. Michal M.,
21. 8. 2007
00:00
Permalink

Prinášame Vám niekoľko správ zo stavby kláštora Premenenia Pána v Sampore. Štvrté nadzemné podlažie domu hostí je už takmer dokončené, v súčasnosti sa realizuje stropná doska. Následne sa bude stavať strecha, ktorá zakončí hrubú stavbu domu hostí. Práce sa teraz presúvajú najmä na budovu kostola, kde sa začínajú stavať hrubé múry. Do zimy by sme chceli ukončiť hrubú stavbu kostola aj so strechou — podobne ako na dome hostí.

Opätovne Vám ďakujeme za všetky Vaše modlitby a iné prejavy pomoci pri stavbe kláštora — zvlášť tým, ktorí nám v posledných týždňoch pomohli pri stavebných prácach priamo na mieste.

Ďalšie dva pápežské dokumenty

28
August


Br. Michal M.,
28. 8. 2007
00:00
Permalink

Na našej internetovej stránke si môžete prečítať ďalšie dva pápežské dokumenty, ktoré hovoria o sv. Benediktovi: List Jána Pavla II. opátovi Subiaka a Príhovor Benedikta XVI. pred modlitbou Anjel Pána 10. júla 2005. Pripravujeme tiež uverejnenie ďalších nových textov na našich stránkach,...

 

September

Prvé sľuby brata Michala Márie

9
September


Br. Michal M.,
9. 9. 2007
00:00
Permalink

V sobotu 8. septembra, na sviatok Narodenia Panny Márie, zložil náš brat Michal Mária v kostole sv. Šimona a Júdu v Bacúrove svoju prvú mníšsku profesiu do rúk najdôstojnejšieho otca opáta Bernarda Sawickiego. Náš spolubrat sa takto rozlúčil z časom noviciátu a začalo sa preňho ďalšie obdobie formácie, ktoré ho má pripraviť na prijatie večných sľubov.

Večné sľuby o. Damiána a br. Ladislava Márie

13
September


Br. Michal M.,
13. 9. 2007
00:00
Permalink

V nedeľu 9. septembra zložili v kostole sv. Šimona a Júdu v Bacúrove do rúk najdôstojnejšieho otca Bernarda Sawickiego OSB, opáta nášho domovského opátstva v Tynci pri Krakove, svoje večné mníšske sľuby naši dvaja bratia: o. Damián Žilka a br. Ladislav Mária Grenčík. Na slávnosti sa tiež zúčastnili hostia z Tynca: br. Gabriel a br. Łukasz, spolu s br. Igorom, našim novicom, ktorý sa v súčasnosti formuje v Tynieckom noviciáte; z benediktínskeho priorátu v Biskupowe sa zúčastnili o. Sławomir a br. Krzysztof. Taktiež prišlo mnoho ďalších hostí, zvlášť rodiny našich bratov, ich principáli, priatelia a známi i ďalší veriaci z Bacúrova a okolia.

Ďakujeme touto cestou všetkým za modlitby, ktorými sprevádzali našich nových mníchov, ako aj za pomoc s prípravou celej akcie — zvlášť pani starostke obce Bacúrov a mnohým iným, ktorí nám pomohli zapožičaním potrebného vybavenia, či priamo na mieste — od výzdoby kostola po prípravu pohostenia. Prosíme vás tiež o ďalšie modlitby za nové povolania do mníšskeho života, aby začaté dielo obnovy benediktínskeho života na Slovensku mohlo ďalej vzrastať.

Návšteva kamaldulských pustovníkov z Poľska

27
September


Br. Michal M.,
27. 9. 2007
00:00
Permalink

Minulý týždeň v stredu (19. IX.) nás navštívili kamaldulskí pustovníci z eremu Bielany v Poľsku. Tento erem sa nachádza neďaleko nášho domovského opátstva v Tynci a v súčasnosti v ňom prebýva aj jeden z našich poľských spoluratov — o. Marek Szeliga, ktorý tam plní funkciu pápežského komisára. O. Marek bol Tynieckym opátom v čase, keď sa prví traja mnísi vybrali z Tynca zakladať nový benediktínsky kláštor na Slovensku — preto niet divu, že prišiel aj spolu s bratmi z Bielan navštíviť fundáciu, pod ktorú sa tiež čiastočne podísal. Mnísi navštívili dom v Bacúrove, ako aj stavbu kláštora v Sampore, kde sa v týchto dňoch pracuje na streche kláštornej budovy.

 

Október

Aktuálne zábery zo Sampora

17
Október


Br. Michal M.,
17. 10. 2007
00:00
Permalink

Prinášame Vám aktuálne správy zo stavby kláštora v Sampore. V týchto dňoch prebiehajú intenzívne práce na streche domu hostí, ktorá by mala byť ukončená v ďalšom týždni. Zároveň sa pracuje na múroch kostola a ďalších čiastkových prácach. Ďakujeme všetkým dobrodincom, ktorí na nás nezabúdajú vo svojich modlitbách a iných prejavoch pomoci.

Návšteva mníchov z Bakonybél

31
Október


Br. Michal M.,
31. 10. 2007
00:00
Permalink

V sobotu 27. X. nás navštívila skupina mníchov z benediktínskeho priorátu v Bakonybél (Maďarsko) pod vedením priora — o. Dominika. Naši bratia z tohoto starobylého kláštora (založeného sv. Štefanom) si mohli pozrieť náš dom v Bacúrove i stavbu kláštora na Sampore, pričom sa živo zaujímali o život v našej komunite i o plány obnovy benediktínskeho rádu na Slovensku. O. Dominik vyjadril pri spoločnom stretnutí radosť zo srdečného prijatia a nádej na ďalší rozvoj dobrých vzájomných vzťahov.

 

November

Komunitný výlet do Slovenského raja

6
November


Br. Michal M.,
6. 11. 2007
00:00
Permalink

V sobotu 3. XI. 2007 sa naša komunita vybrala na spoločný výlet. Našim cieľom boli nielen prírodné krásy Slovenského raja, ale aj Kláštorisko — miesto prvého kartuziánskeho kláštora na Slovensku. Hoci tu kartuziáni už dlhý čas nesídlia, kláštor sa pomaly obnovuje prispením mnohých ochotných ľudí. Aj pre nás bolo toto miesto povzbudením k ďalšej obnove mníšstva na Slovensku.

Mnísi medzi nami - Trenčín

6
November


Br. Michal M.,
6. 11. 2007
00:00
Permalink

V nedeľu 4. XI. 2007 ste sa mohli stretnúť s benediktínskimi mníchmi v Trenčíne, kde sme slúžili sv. omše a prezentovali náš rád i projekt jeho obnovy na Slovensku. Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili modlitbami i inými formami pomoci a povzbudili k ďalšiemu dielu. Ďakujeme zvlášť vdp. dekanovi Milanovi Kupčíkovi za pozvanie do jeho farnosti.

 

December

Komunitné duchovné cvičenia

5
December


Br. Michal M.,
5. 12. 2007
00:00
Permalink

Počas uplynulého týždňa sa v Bacúrovskom kláštore konali duchovné cvičenia našej komunity, ktoré viedol vdp. SSDr. Blažej Štrba, odborný asistent na katedre biblických vied RKCMBF UK, ktorý v súčasnosti pôsobí v Teologickom inštitúte sv. Františka Xaverského v Badíne. Témou duchovných cvičení bolo „locutio Dei” (Božia reč), ako ho spomína konštitúcia Druhého vatikánskeho koncilu Dei Verbum.

Spomenutý termín používa konštitúcia na označenie Svätého písma, pričom posvätnú tradíciu označuje ako „verbum Dei” (Božie slovo), čím sa paradoxne pripisuje písanému Božiemu zjaveniu dynamickejší charakter. Náš exercitátor sa na spoločných stretnutiach zameral nielen na rozvinutie tejto témy, ale pomocou biblických textov poukázal na dôležitý aspekt chápania Boha ako nášho Otca, v kontexte rôznych pasáží Starého i Nového zákona.

Aktuálne zábery zo Sampora

8
December


Br. Michal M.,
8. 12. 2007
00:00
Permalink

Prinášame Vám aktuálne správy zo stavby kláštora v Sampore. Úspešne sme ukončili práce na streche domu hostí. V tejto chvíli je dokončená hrubá stavba domu hostí a pokračuje sa na prácach vo vnútri: v súčasnosti sa dokončuje časť kanalizačných rozvodov a plánujeme začať z výstavbou vnútorných priečok. Zároveň sa pracuje na kostole, kde bola zabetónovaná prvá časť stropnej dosky nad krížovou chodbou a betónujú sa piliere v lodi kostola.

Ďakujeme všetkým dobrodincom, ktorí nás podporujú svojimi modlitbami a inými prejavmi pomoci.

Vďaka Vám dobrodinci

15
December


O. Damián,
15. 12. 2007
00:00
Permalink

Vyjadrujeme úprimné poďakovnie všetkým dobrodincom, priaznivcom, sympatizantom a všetkým ľuďom dobrej vôle, ktorí nás aj v uplynulom roku 2007 akýmkoľvek spôsobom podporili a doprevádzali naše snaženia.

Predovšetkým sme veľmi vďační tým, ktorí prispeli na stavbu nového benediktínskeho kláštora v Sampore. Kláštor bude jedným z centier duchovného života na Slovensku.

Dúfame, že touto cestou sa dostane naše úprimné „Pán Boh zaplať” hlavne tým, ktorých adresu sa nám nepodarilo zistiť:

Zembery Miroslav,
Pikulík Alojz Ing.,
Vozárová Ing.,
Marková Eva,
Haluška Ladislav,
Juríčková Elena,
Juríčková Mária,
MsP Martin,
Hoferica Dušan,
Čunderlík Pavol,
Matejšák Ľubomír,
Ľubomír z Hendrichoviec,
Polšák Ľuboš,
Martauzová Zuzana,
Halová Helena,
Vendelínová Zita,
Holúbková Anna,
Plaštiak Michal,
Rončáková Mária,
Bieliková Margita,
Korecová Katarína,
Rybišková Lýdia,
Póčik Alexander Ing.,
Mikulášová Etela Ing.,
Ašverusová,
Igazová Marta,
Olbertová Erika,
Kmecová,
Kmec V,
Skolníková Blažena,
Hody Štefan,
Bartko Jozef,
Paurová Eva,
Priekala Ján a Oľga,
Čerňanský Róbert,
Svrčková Jarmila,
Beršíková Petra,
Macus Rudolf,
Lacková Andrea,
Čudrelík,
Rybárová Anna,
Horvát Ján Ing.,
Bako Ľudovít Ing.,
Sukala Jaroslav Ing.,
Ing. Koval,
Kmetz Peter,
Kučera Ivan,
Škuligová Štefánia,
Jurčík Juraj,
Majerčík Peter,
Petrík Peter,
Navoy Peter,
Hutirová Ľubomíra,
Jombíková Jarmila,
Tuhársky Juraj Ing.,
Zgútová,
Brodňanská Erika,
Kopilec Róbert,
Jassová Mária,
Jaššová Zuzana,
MUDr. Júlia Šajbidor,
Obec Dolná Tižina,
Ivan,
Horváthová Beáta Ing.,
Kupec Daniel,
Vidová Renáta,
Medeková Gabriela,
Grobarčík Peter,
Holdošová Eva,
Karelová Mária,
Molčaniová Mária,
Liachovická Janka,
Kudelčíková Jozefa,
Šufliarba Marián,
Palugová Anna,
Cepláková Lubica,
Hanak Jozef,
Valková Jana,
Bella Dušan,
Mojžišová,
Kontrová Ľubica,
Čekľovská Anna,
Andrašíková,
Miroslav Balaž,
Václavík,
Martausová Eva,
Gíretová Andrea,
Harvánek Martin,
Zábel Antonín,
Sorádová Monika Ing.,
Krško František,
Prokopec Peter,
Dudáš Juraj,
Zigo Vlastimil,
Sušienka Peter,
Barok Jaroslav,
Kucháriková Marcela,
Kovar Peter,
Šeligová Gabriela,
Paučula Pavol,
Tomašek Pavel Ing.,
Jakubec Jozef,
Korman Jozef a Mária,
Capeková Jana,
MUDr. Žáčik Miroslav,
Cedzo Roman,
Klučiarová Mária,
Flonteková Mária,
Ľuba Vladimír,
Lovás Peter,
Ing. Kubík Peter,
Kostial Igor,
Kontra Jozef,
Leštach Michal,
Hoferica Peter,
Bitarová Varín,
Spišiaková Marta,
Adamcak Juraj,
Ing. Fašanková Zuzana,
Turčeková Simonetka,
Ing. Toman Vladimír,
Hubertová Miroslava,
Zvarová Anna Mgr.,
Karetková Mária,
Tomašková Anna,
Stacho Peter,
Jakubík Vladimír,
Stieranka Rastislav,
Rudinec Martin Ing.,
Hoferica Marek,
Kereškényi Dušan,
Ivanišová Ivana,
Budinsky Vincent,
Solcan Libor,
Košaríková Eva,
Morincová Gabriela,
Trégerová Valéria,
Daniel Baláž,
Zimen Peter,
Vican Peter,
PhDr. Silvia Rovná,
Čaniga Topoľčany,
Mgr. Michaela Vicáňová,
Novotná Veronika Ing.,
Vaščák Peter,
Baginová Agátka,
MUDr. Irena Gajdová,
Matkulčík Tomáš Ing.,
Dianová Alena Ing.,
Rovňák Marek,
ZŠ Partizánske,
Helena Subjaková,
Klein Marián Ing.,
Bugaj Milan,
Trabalík Peter,
Čechová Helena,
Rovňáková Mária,
Fotosalón Strom,
Bocko Štefan,
Mižiková Lotta,
Švento Pavol Ing.,
Ing. Zuzana Krsiaková,
J.Tomcikova RBK,
Dušan Schnierer,
Katarína Januchová,
Brnová Mária,
Mojto Pavel,
Vrzgulová Janka,
Mária Ongerová,
Matušková Anna,
Ing. Majher,
Sabucha Stanislav,
Dubačová Iveta,
Rybarik,
Pavlik Valent,
Zafka Emil Ing.,
Baginová Lucia,
Vančo Vladimír,
Albertová Anna,
Pseja Marian Ing.,
Hrizo Ladislav,
Lindenthalová Dalma,
Jan Koristek,
Putera Ján Ing.,
o.Babuljak,
Generalát sestier SA,
Vladimíra Bôtošová,
Sečanská Anna,
Rybárová Mária,
Gajdosiková Zeleiová,
Brosko Matej,
Bariaková Mária,
Santová Iveta,
Brežná Viktória,
Matejková Antónia,
Zárubová Anna,
Oľga Albertová,
Monika Olejová,
Daša Bajzíková,
Janik Lubomir,
Pohanka Ján,
Marcinov,
Karol Kavec,
Šuľák Miroslav,
Ševčíková Marta MUDr.,
Laffersová Dana,
Liška Ján Lišková Anna,
Ing. Dujsíková Ľubomíra,
Hrubovčáková Marta,
Sivčáková Helena,
Pelikánová,
Ladislav Veselý,
Sorokáč Marek,
Stančík Rudolf Mgr.,
Fabová Anna,
Matejka Ľubomír,
Vojtunová,
Černegová Helena,
Jozef Nazad-dafe
.

Všetkých Vás naďalej prosíme o Vašu priazeň, pomoc a modlitby a uisťujeme Vás, že naďalej budeme v modlitbách vyprosovať Božie požehnanie pre Vás i Vaše snaženia.

Vaši benediktíni z Bacúrova

Archív aktualít: 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012
Creative Commons License Mnísi z rehole svätého Benedikta, Sampor 2012